Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Voor een reis naar het buitenland heeft u een geldig paspoort nodig en soms ook een visum nodig. Bij een beperkt aantal landen kunt u ook reizen met uw Nederlandse identiteitskaart. Welke documenten vereist zijn kunt u hieronder lezen.  Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden! De hieronder vermelde gegevens zijn uitsluitend van toepassing op personen met de Nederlandse nationaliteit. Heeft u een andere nationaliteit dan de Nederlandse of u beschikt over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of een Nederlands vluchtelingenpaspoort, neemt u dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land. U bent zelf aansprakelijk voor de juiste reisdocumenten, voor de meest actuele informatie over visum en reisdocumenten raadpleeg altijd http://www.cibt.nl.  Deze organisatie kan u ook ondersteunen in het aanvragen van een visum. Reist u met minderjarige kinderen dan kunnen er aanvullende eisen zijn.  

Bulgarije

Voor Bulgarije dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst nog geldig is.

Curaçao

Voor Curaçao is een geldig Nederlands paspoort vereist dat tot na thuiskomst nog geldig is. Omdat u naar een ander werelddeel reist is een identiteitskaart niet voldoende! Bij binnenkomst dient u een volledig ingevulde en ondertekende ED-kaart (een immigratiekaart) te overhandigen. Deze ontvangt u in het vliegtuig.

Cyprus

Voor Cyprus dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Identiteitskaart die bij terugkomst in Nederland nog 3 maanden geldig is. U ontvangt een toeristenvisum bij aankomst op de luchthaven. U hoeft hier niets voor te betalen.

Dominicaanse Republiek

Voor de Dominicaanse Republiek dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal bij terugkomst in Nederland 3 maanden geldig is.

Duitsland

Voor Duitsland dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst nog geldig is.

Egypte

Voor Egypte dient het Nederlandse paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij terugkomst. Het is niet mogelijk om te reizen met een identiteitskaart. U heeft voor Egypte een visum nodig dat u bij aankomst in Egypte tegen betaling van € 27,50 per persoon kunt aanschaffen.

Frankrijk

Voor Frankrijk dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst nog geldig is.

Griekenland

Voor Griekenland dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Hongarije

Voor Hongarije dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Ierland

Voor Ierland dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Italië

Voor Italië dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Jamaica

Voor Jamaica dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal bij terugkomst in Nederland 6 maanden geldig is.

Kaap Verdië

Voor een reis naar Kaapverdië is een visum vereist. Uw paspoort dient bij het indienen van een visumaanvraag nog minstens zes maanden geldig te zijn. Wie langer dan dertig dagen op de eilanden wil verblijven, kan ter plaatse een verlenging van het visum aanvragen bij de politie.

Kroatië

Voor Kroatie dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Macedonië

Voor Macedonië dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Malta

Voor Malta dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Marokko

Voor Marokko dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort die bij terugkomst nog geldig is. Bij een verblijf van maximaal 3 maanden heeft u geen visum nodig.

Mexico

Voor Mexico dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst in Nederland. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat u het land ook weer verlaat.

Oostenrijk

Voor Oostenrijk dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Polen

Voor Polen dient u in het bezit te zijn van Nederlands paspoort of identiteitskaart dat bij terugkomst in Nederland nog geldig is.

Portugal

Voor Portugal dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart dat nog tot na het verblijf geldig is.

Slovenië

Voor Slovenië dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart dat nog tot na het verblijf geldig is.

Slowakije

Voor Slowakije dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart dat nog tot na het verblijf geldig is.

Spanje

Voor Spanje dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart dat nog tot na het verblijf geldig is.

Thailand

Voor Thailand dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Thailand. Voor een verblijf van maximaal 30 dagen (inclusief dag aankomst en vertrek) is een visum niet nodig. U moet wel kunnen aantonen dat u het land binnen 30 dagen weer verlaat. Voor een verblijf langer dan 30 dagen kan een visum aangevraagd worden bij het Consulaat van Thailand in Amsterdam. Het aanvraagformulier kan gedownload worden via deze link.

Tsjechië

Voor Tsjechië dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart dat nog tot na het verblijf geldig is.

Turkije

Voor reizen naar Turkije dient u in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort met minimaal één lege visumpagina of een Nederlandse identiteitskaart. Beide dienen minstens nog 60 dagen na afloop van de visumperiode geldig te zijn. Dit betekent dat uw reisdocument bij de aanvang van geldigheid van een nieuw visum nog minimaal 8 maanden geldig moet zijn. Voor Turkije heeft u tevens een visum nodig. U dient het visum (een E-visum) voor vertrek aan te schaffen. Het e-visum is verkrijgbaar via Evisa (circa € 15,-) voor deze officiële website van de Turkse regering heeft u echter een creditcard nodig  Heeft u geen creditcard? Dan kunt u het visum via deze site aanvragen  (circa €25,- p.p.). Wanneer u uw visum heeft aangevraagd, wordt dit per e-mail naar u toegezonden. Het visum dient u uit te printen en mee te nemen naar Turkije.

Verenigde Arabische Emiraten

Voor de Verenigde Arabische Emiraten dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast moet u kunnen aantonen dat u het land ook weer verlaat. Bij aankomst wordt er een gratis visum in het paspoort gestempeld dat geldig is voor maximaal 90 dagen verblijf.

Verenigd Koninkrijk

Voor het Verenigd Koninkrijk dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart dat nog tot na het verblijf geldig is.

Zwitserland

Voor Zwitserland dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart dat nog tot na het verblijf geldig is.